Tajniki przygotowania idealnej, zielonej herbaty

Wiele mówi się ostatnio o prozdrowotnych i urodowych właściwościach zielonej herbaty. Wiedzieli o tym mieszkańcy Dalekiego Wschodu od wieków. Zachodni badacze z kolei potwierdzili to w ostatnim czasie. Zielona herbata to prawdziwy eliksir, z którego warto korzystać.

Zielona herbata – składniki dla zdrowia i urody

W składzie zielonej herbaty znajduje się sporo substancji, które mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim jest bogatym źródłem witaminy A, B, C i E. Oprócz nich w składzie znajdują się też substancje mineralne (potas, cynk, fluor, mangan), alkaloidy, teina, polifenole, antyoksydanty i katechiny. Każda z nich poprawia funkcjonowanie naszego organizmu.

Jak parzyć zieloną herbatę liściastą?

Aby herbata działała skutecznie należy pamiętać, żeby zalewać liście wodą jednokrotnie przegotowaną, przestudzoną do 70 stopni Celsjusza. Jest gotowa do spożycia po około 3 minutach. Jeśli kupujemy liście dobrej jakości, proces można powtórzyć, wydłużając czas zaparzania o około 1 minutę. Warto też pamiętać, że pierwszy napar ma działanie pobudzające, a drugi uspokaja.